안전한 먹거리를 위한 ‘식품라벨 꼼꼼 가이드’
Guidelines on Food Labeling for Food Safety
내가 고른 식품이 어디서 어떻게 생산되는지, 어떤 성분이 들어 있는지 나와 가족의 건강을 위해 꼭 알아야 할 정보를 알려주는 것이 바로 식품라벨이다. 라벨에는 각종 인증 마크가 있다.
다문화가족들이 지침서로 활용할 수 있도록 안전한 식생할을 위한 식품라벨에 대해 소개한다.
Food labels contain information about the place of production and ingredients of foods, which is necessary for our health. Labels include various types of certificate marks. Let’s learn about food labels for food safety.
건강기능식품 인증 Health Functional Food Certificates
건강기능식품은 인체에 유용한 기능성을 가진 원료나 성분을 사용하여 제조한 것으로 식품의약품안전처로 부터 안정성과 기능성 인증을 받은 제품을 말한다.
Health Functional Foods are manufactured using ingredients with beneficial functions for human bodies, and are certified by the Ministry of Drug and Food Safety in terms of their safety and functions.
1.건강기능식품 표시 Health Functional Foods Labeling
식품의약품안전처에서 기능성을 인정한 제품에만 ‘건강기능식품’이라는 문구 표시 및 건강기능식품 인증마크 부착을 할 수 있다. 제품을 구입하기 전 제품 포장에 ‘건강기능식품’이라는 문구와 인증마크 표시가 있는지 반드시 확인해야 한다.
Products whose benefits have been acknowledged by the Ministry of Drug and Food Safety can bear the Health Functional Foods marks and certificates. Before purchasing goods, make sure that the foods have the marks and certificates showing they are Health Functional Foods.
2. GMP 인증마크 GMP Certification Marks
식품의약품안전처에서 건강기능식품의 제조 및 품질관 리를 잘 하고 있는 업체에 대하여 GMP적용업소로 지정한다. GMP 적용업소의 제품에는 GMP 인증마크가 부착되어 있다. 원료의 구입에서 생산, 포장, 출하에 이르기까지 전공정에 대한 체계적인 품질관리로 안심하고 먹을 수 있다.
Businesses that manage the manufacturing and quality of health functional foods well are designated as GMP businesses by the Ministry of Drug and Food Safety. Products made by GMP-certified businesses bear GMP certification marks. Foods with GMP certification marks are guaranteed to be safe, as there is systematic quality management of all processes, from the purchase of ingredients to production, packaging and shipment.
※ GMP란 : ‘Good Manufacturing Practices’의 약자로서 우수건강기능식품을 제조하기 위한 품질관리 기준을 말한다.
※ What is GMP? GMP stands for ‘Good Manufacturing Practices,’ and is a quality management standard for manufacturing excellent health functional foods.
친환경농산물 인증 Good Agricultural Practices Certificates
환경을 보전하고 소비자에게 안전한 농산물을 공급하기 위해 농약과 화학비료 및 사료 첨가제와 화학자재를 사용하지 않거나 최소량만 사용한 농산물에 대하여 안정성을 인증해주는 제도이다.
Agricultural goods with minimal or no use of pesticide, chemical fertilizers, feed additives and chemical materials, to support the supply of safe foods to consumers and the preservation of the environment.
1.유기농산물 Organic Agricultural Goods
유기합성농약과 화학비료를 사용하지 않고 키운 농산물에 부여한다.
Marked on agricultural goods cultivated without using organic synthetic pesticides and chemical fertilizers.
2.유기축산물 Organic Livestock Goods
유기사료로 키운 축산물에 부여한다.
Marked on livestock goods raised using organic feeds.
3.무농약농산물 Pesticide Free Agricultural Goods
유기합성농약을 사용하지 않고 화학비료는 권장시비량의 1/3 이하로 사용하여 키운 농산물에 부여한다.
Marked on agricultural goods cultivated without using organic synthetic pesticides and with one-third or less of the chemical fertilizers recommended.
4.무항생제축산물 Antibiotics Free Livestock Goods
무항생제사료로 사육한 축산물에 부여한다.
5.저농약농산물 Agricultural Products with Low Pesticides
유기합성농약과 화학비료를 권장시비량의 1/2이하로 사용하여 키운 농산물에 부여한다.
Marked on agricultural goods using one-half or less of the organic synthetic pesticides and chemical fertilizers recommended.
식품 안전을 위한 국가 인증 National Certificates for Food Safety
1.위해요소중점관리기준 인증 (HACCP:Hazard Analysis and Critical Control Points)
해썹(HACCP)이란 원료에서부터 제조유통단계의 전과정에서 발생가능한 위해요인을 사전에 제거할 수 있는 과학적인 식품안전관리제도다.
HACCP is a scientific food safety management system that eliminates potential hazard factors in the overall process of food manufacturing and distribution before food reaches consumers.
2.농산물우수관리 인증(GAP:Good Agricultural Practices)
생산에서 판매까지 농산식품 안전관리체계를 만들고 소비자에게 안전한 농산물을 공급하기 위한 인증제도다. 농산물우수관리기준에 의해 생산, 관리되며, 농산물우수 관리시설에서 처리되고 농산물의 이력추적관리 등록을 한 농산물에 부여한다.
GAP is a certification system that aims to be a comprehensive agricultural food safety management system spanning from production to marketing in order to supply safe agricultural goods to consumers. Goods are produced and managed in accordance with the GMP standards, and certificates are issued for goods processed at GMP facilities and registered for the agricultural good tracking system.
※ 농산물이력추적관리 http://www.gap.go.kr
※ Agricultural Good Tracking System http://www.gap.go.kr
Guidelines on Food Labeling for Food Safety
내가 고른 식품이 어디서 어떻게 생산되는지, 어떤 성분이 들어 있는지 나와 가족의 건강을 위해 꼭 알아야 할 정보를 알려주는 것이 바로 식품라벨이다. 라벨에는 각종 인증 마크가 있다.
다문화가족들이 지침서로 활용할 수 있도록 안전한 식생할을 위한 식품라벨에 대해 소개한다.
Food labels contain information about the place of production and ingredients of foods, which is necessary for our health. Labels include various types of certificate marks. Let’s learn about food labels for food safety.
건강기능식품 인증 Health Functional Food Certificates
건강기능식품은 인체에 유용한 기능성을 가진 원료나 성분을 사용하여 제조한 것으로 식품의약품안전처로 부터 안정성과 기능성 인증을 받은 제품을 말한다.
Health Functional Foods are manufactured using ingredients with beneficial functions for human bodies, and are certified by the Ministry of Drug and Food Safety in terms of their safety and functions.
식품의약품안전처에서 기능성을 인정한 제품에만 ‘건강기능식품’이라는 문구 표시 및 건강기능식품 인증마크 부착을 할 수 있다. 제품을 구입하기 전 제품 포장에 ‘건강기능식품’이라는 문구와 인증마크 표시가 있는지 반드시 확인해야 한다.
Products whose benefits have been acknowledged by the Ministry of Drug and Food Safety can bear the Health Functional Foods marks and certificates. Before purchasing goods, make sure that the foods have the marks and certificates showing they are Health Functional Foods.
2. GMP 인증마크 GMP Certification Marks
식품의약품안전처에서 건강기능식품의 제조 및 품질관 리를 잘 하고 있는 업체에 대하여 GMP적용업소로 지정한다. GMP 적용업소의 제품에는 GMP 인증마크가 부착되어 있다. 원료의 구입에서 생산, 포장, 출하에 이르기까지 전공정에 대한 체계적인 품질관리로 안심하고 먹을 수 있다.
Businesses that manage the manufacturing and quality of health functional foods well are designated as GMP businesses by the Ministry of Drug and Food Safety. Products made by GMP-certified businesses bear GMP certification marks. Foods with GMP certification marks are guaranteed to be safe, as there is systematic quality management of all processes, from the purchase of ingredients to production, packaging and shipment.
※ GMP란 : ‘Good Manufacturing Practices’의 약자로서 우수건강기능식품을 제조하기 위한 품질관리 기준을 말한다.
※ What is GMP? GMP stands for ‘Good Manufacturing Practices,’ and is a quality management standard for manufacturing excellent health functional foods.
친환경농산물 인증 Good Agricultural Practices Certificates
환경을 보전하고 소비자에게 안전한 농산물을 공급하기 위해 농약과 화학비료 및 사료 첨가제와 화학자재를 사용하지 않거나 최소량만 사용한 농산물에 대하여 안정성을 인증해주는 제도이다.
Agricultural goods with minimal or no use of pesticide, chemical fertilizers, feed additives and chemical materials, to support the supply of safe foods to consumers and the preservation of the environment.
1.유기농산물 Organic Agricultural Goods
유기합성농약과 화학비료를 사용하지 않고 키운 농산물에 부여한다.
Marked on agricultural goods cultivated without using organic synthetic pesticides and chemical fertilizers.
2.유기축산물 Organic Livestock Goods
유기사료로 키운 축산물에 부여한다.
Marked on livestock goods raised using organic feeds.
3.무농약농산물 Pesticide Free Agricultural Goods
유기합성농약을 사용하지 않고 화학비료는 권장시비량의 1/3 이하로 사용하여 키운 농산물에 부여한다.
Marked on agricultural goods cultivated without using organic synthetic pesticides and with one-third or less of the chemical fertilizers recommended.
4.무항생제축산물 Antibiotics Free Livestock Goods
무항생제사료로 사육한 축산물에 부여한다.
5.저농약농산물 Agricultural Products with Low Pesticides
유기합성농약과 화학비료를 권장시비량의 1/2이하로 사용하여 키운 농산물에 부여한다.
Marked on agricultural goods using one-half or less of the organic synthetic pesticides and chemical fertilizers recommended.
식품 안전을 위한 국가 인증 National Certificates for Food Safety
1.위해요소중점관리기준 인증 (HACCP:Hazard Analysis and Critical Control Points)
해썹(HACCP)이란 원료에서부터 제조유통단계의 전과정에서 발생가능한 위해요인을 사전에 제거할 수 있는 과학적인 식품안전관리제도다.
HACCP is a scientific food safety management system that eliminates potential hazard factors in the overall process of food manufacturing and distribution before food reaches consumers.
2.농산물우수관리 인증(GAP:Good Agricultural Practices)
생산에서 판매까지 농산식품 안전관리체계를 만들고 소비자에게 안전한 농산물을 공급하기 위한 인증제도다. 농산물우수관리기준에 의해 생산, 관리되며, 농산물우수 관리시설에서 처리되고 농산물의 이력추적관리 등록을 한 농산물에 부여한다.
GAP is a certification system that aims to be a comprehensive agricultural food safety management system spanning from production to marketing in order to supply safe agricultural goods to consumers. Goods are produced and managed in accordance with the GMP standards, and certificates are issued for goods processed at GMP facilities and registered for the agricultural good tracking system.
※ 농산물이력추적관리 http://www.gap.go.kr
※ Agricultural Good Tracking System http://www.gap.go.kr
Source: Rainbow magazine
0 comments: